Det røde øko- Ø er i fare
EU-kommissionen er parat til at forbyde statsligt kontrollerede mærker, der allerede er dækket af et EU mærke. Det kan betyde enden for det danske økologimærke, og det er dybt problematisk, mener Landbrug & Fødevarer.
Men det kan komme til at koste dansk økologi dyrt, hvis det røde Ø forsvinder, mener økologichef hos Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen.
- Det røde Ø er et af de mest kendte mærker hos de danske forbrugere. Hele 98 procent af danskerne kender betydningen af det røde Ø, og otte ud af ti har tillid til Ø-mærkningen, og det har det blandt andet, fordi det er statskontrolleret. Det vil være dybt tåbeligt at smide den succes ud, og i værste fald vil det påvirke forbrugernes vaner. De køber blandt andet ind efter Ø-mærket, fordi de har tillid til kontrollen, siger Kirsten Lund Jensen.
EU-mærke er mindst kendt
Landbrug & Fødevarer støtter op den økologiske EU-mærkning, men mener ikke, det skal være på bekostning af det danske mærke.
- Vi vil meget gerne have styrket EU's økologimærke, men faktum er, at kun 48 procent af alle danskere genkender EU's grønne blad på deres varer. Det er halvt så mange, som dem der kender det røde Ø. Det giver ingen mening at lade det mindst kendte mærke erstatte det kendte, siger Kirsten Lund Jensen.
Hun mener, at begge mærker fortsat kan pryde de danske varer, og dermed kan det røde Ø hjælpe EU's grønne blad med at blive mere kendt. I de lande hvor økologimærkningen varetages af private, kan begge mærker fortsat være på varerne.
- Vi er i en situation, hvor de danske økologiske producenter og produkter ender med at blive taberne, fordi vi har et godt samarbejde med staten. Hvis mærkningen var privat, ville den ikke blive påvirket, hvis der kom nye EU-regler, men fordi staten kontrollerer, at alle regler er blevet overholdt, kan man blive ramt. Det er dybt problematisk, slutter Kirsten Lund Jensen.